Obuolių minkštimo parudavimas
Ligos požymiai
Obuolių minkštimo parudavimas yra fiziologinės kilmės liga, kuri dažniau pasireiškia, kai po šiltos ir sausos vasaros rugsėjo mėn. iškrenta daug kritulių. Dėl padidėjusio vandens suvartojimo vaisiai greitai padidėja, tačiau jų minkštimas būna plonesnis, todėl jie sunoksta per anksti, o minkštimas paruduoja. Aukšta temperatūra derliaus nuėmimo metu ir sandėliavimo pradžioje taip pat skatina ligos vystymąsi. Ontarijuje ir Džonatane vaisiai labiausiai kenčia nuo minkštimo parudavimo.
Apsaugos galimybės
Reguliarus augalų drėkinimas sausuoju laikotarpiu, ankstyvas derliaus nuėmimas ir obuolių laikymas žemoje temperatūroje. Kadangi dideli vaisiai labiau pažeidžiami minkštimo rudmargės, juos geriau suvalgyti arba perdirbti.