31.07.2023 (Straipsnio atnaujinimas: 25.07.2023)
Kada skinti mėgstamas daržoves, vaisius ir prieskonines žoleles iš sodo?
Auginti augalus savo sode yra smagu, tačiau kai reikia nuimti derlių ir jį sandėliuoti, kai kurie sodininkai vis dar susiduria su sunkumais. Tinkamai parinktas derliaus nuėmimo ir laikymo laikas ir būdas prailgins jūsų produktų gyvavimo laiką, kad jie būtų skanūs ir skanūs žiemos mėnesiais.
Keletas naudingų patarimų
Vaisius, daržoves ir prieskonines žoleles skinkite atsargiai, kad nepažeistumėte vaisių ar prieskoninių žolelių lapų. Tada jie išsilaikys daug ilgiau.
Ar žinojote?
Nuėmę derlių, nuvalykite produktus nuo stambiausių nešvarumų ir palikite juos švelniai "purvinus " nuo purvo, neplaukite jų vandeniu! Jie daug greičiau supus. Be to, vaisius skinkite ryte, o ne karščiausiomis valandomis - jie ilgiau išsilaikys ir ne taip greitai nuvys.
Nuo vaisių pašalinkite ligotus ar pažeistus lapus ir šaknis (sveikus palikite ant vaisiaus), o jei vaisius yra paplūdimiojei planuojate vaisius laikyti, atskirkite sveikus vaisius nuo ne visai tinkamų ir panaudokite juos anksčiau. Žinoma, jei ant derliaus yra kenkėjų, juos reikia pašalinti.
Kada skinti vaisius?
Patyręs sodininkas tiksliai žino, kada kokie vaisiai sunoksta. Parengėme apžvalgą, kuri palengvins jūsų darbą.
Aviečių derliaus nuėmimas
Kada skinti obuolius ir kriaušes? Šie vaisiai prinoksta vasaros pabaigoje arba rudens pradžioje - kriaušes, priklausomai nuo veislės ir auginimo vietovės, tinka skinti rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais, obuolius - spalio mėnesį. Prinokusį vaisių galima atpažinti iš jo spalvos, kvapo ir to, kad lengvai pasukus kotelį jis lieka rankoje. Jei norite vaisius laikyti (geriausia vėsioje ir tamsioje vietoje, kurioje yra didelė drėgmė), galite juos nuskinti prieš pat sunokimą.
Kaulavaisiai, uogos ir smulkūs vaisiai
-
Vyšnios skinamos liepos-rugpjūčio mėnesiais (išskyrus gegužės mėnesio vyšnias, kurios prinoksta daug anksčiau), o kada jos prinoksta, galite nustatyti pagal vaisių skonį - jei jie sultingi ir saldūs, vadinasi, laikas!
-
Slyvas geriausia skinti praėjus maždaug 2 savaitėms po to, kai vaisiai nusidažo mėlynomis spalvomis. Tačiau svarbu slyvas skinti palaipsniui, o ne visą medį iš karto - vaisių kritimas nuo medžio yra sunokimo ženklas.
-
Braškes galima skinti jau birželio mėnesį, tačiau tai taip pat priklauso nuo oro sąlygų. Geriausia braškes ir žemuoges skinti ryte, kai yra mažiau geliančių vabzdžių ir vaisiai stipriau kvepia. Nepamirškite skinti braškių su koteliu, jos ilgiau išsilaikys.
-
Mėlynės prinoksta liepos-rugpjūčio mėnesiais, todėl svarbu jas skinti tada, kai jos iš tiesų yra aromatingos.
-
Gervuogės ir avietės renkamos nuolat visą vasarą. Gervuogės prinoksta, kai pradeda keisti savo išvaizdą iš blizgančios į matinę, o avietės prinoksta, kai pakeičia spalvą ir, taip sakant, liečiant "lieka rankoje".
-
Abrikosai pradeda nokti liepos viduryje ir baigia nokti maždaug rugpjūčio pirmoje pusėje. Kada jie prinokę, galima spręsti iš jų spalvos, kvapo prie medžio ir vaisių kritimo - būkite atsargūs rinkdami juos nuo žemės, nes juos dažnai lanko bitės, vapsvos ir skruzdės.
-
Persikai, priklausomai nuo veislės, pradeda nokti ir skinti derlių liepos viduryje ir baigia nokti tik rugsėjo viduryje. Tiek abrikosų, tiek persikų derliaus nuėmimo taisyklė - skinti "idealiai sunokus", nei per anksti, nei per vėlai, ir saugoti labai atsargiai - šie vaisiai yra jautrūs sumušimams ir pelėsiui.
-
Serbentai prinoksta jau birželio mėnesį, tik stebėkite jų spalvą - skinkite juos nupjaudami visą "šakelę" su vaisiumi.
-
Vynuogės skinamos nuo rugpjūčio mėn. ir baigiamos skinti rudens viduryje, priklausomai nuo veislės ir vėlesnio apdorojimo, priklausomai nuo to, ar jos skirtos tiesioginiam vartojimui, ar vyno gamybai. Prinokusias vynuoges galima atpažinti pagal skonį ir uogų tvirtumą.
-
Agrastai sunoksta birželio mėnesį, o prinokusius vaisius galima atpažinti iš to, kad jie yra minkštesni, bet odelė vis dar tvirta.
Kada skinti daržoves?
Nelengva nustatyti, kada kai kurios daržovės yra prinokusios, todėl apžvelkime, kaip tai galima greitai ir lengvai sužinoti.
Ankštinės daržovės
-
Pupelės renkamos, kai sulenkus ankštį ji lygiai lūžta. Pupelės prinoksta nuo liepos iki spalio mėn. ir jas reikia skinti reguliariai ir nuolat.
-
Žirniai turėtų būti skinami sausu oru vidurdienį, kai ankštys subrendusios, o vaisiai minkšti. Pernokę žirniai yra kieti ir neskanūs, todėl neatidėliokite derliaus nuėmimo.
-
lęšiai skinami nuo apatinių ankščių - idealus laikas, kai jos pradeda gelsti. Kai viršutinės ankštys prinoksta, galima nupjauti visą augalą ir nuskabyti ankštis.
Šakniavaisinės daržovės
-
Morkos yra populiari šakniavaisinė daržovė, kurią galima skinti beveik bet kada, priklausomai nuo to, kokio dydžio vaisių norite. Jaunesnės morkos bus saldesnės, o senesnės morkos bus tinkamesnės maistui gaminti.
-
Petražoles skinkite prieš pirmąsias šalnas - spalio-lapkričio mėnesiais, o žiedynus rinkite tada, kai jų prireiks.
-
Ridikėliai skinami praėjus 30-40 dienų po pasodinimo, kai svogūnėliai būna maždaug 1,5 cm skersmens. Matysite, kad svogūnėlio viršūnė kyšo šiek tiek virš dirvos.
-
Burokėliai skinami rudenį, prieš pirmąsias šalnas. Kad jie prinokę, galima spręsti iš to, kad lapai praranda šviežią išvaizdą. Taip pat galite pamatyti vos virš dirvos paviršiaus kyšančią akių obuolio viršūnę.
Lapinės daržovės
-
Kopūstai, tiek garbanotieji,tiek briuseliniai kopūstai yra atsparūs pirmosioms šalnoms, todėl nereikia skubėti jų skinti, o rinkti tada, kai jų prireiks. Vaisius skinkite sveikus arba paeiliui nuo apatinių lapų.
-
salotos skinamos, kai jų lapai pasiekia rekomenduojamą dydį (priklausomai nuo veislės). Kai kurias salotas galima skinti po vieną lapą, o kitas geriau iš žemės išrauti visas, įskaitant šaknis, ir tada nupjauti.
Daržovių pjaustymas kubeliais
-
Žiediniai kopūstai tinkami skinti, kai jų žiedynai pasiekia idealų dydį ir yra gražiai sveiki. Nuėmę derlių, pašalinkite viršutinius lapus, palikdami tik vieną lapų sluoksnį, kad apsaugotumėte patį vaisių.
-
Brokoliai skinami, kai žiedynai nesubyra, yra kompaktiški ir nežydi. Jei praleisite šį momentą, brokoliai nebus tokio skonio, kokio turėtų būti, ir gali sukietėti.
-
Kaliaropes skinkite tada, kai vaisiai pasiekia idealų (mažesnį, o ne didesnį) dydį - jaunesni ir mažesni.mažesni vaisiai tinka valgyti tiesiogiai, o senesni ir didesni bus sumedėję ir tinkami tik virimui.
-
Kopūstai skinami nuo rugsėjo iki vėlyvo rudens, nupjaunant visą galvą ir pašalinant viršutinius lapus.
Vaisinės daržovės
-
Paprikos ant augalo bręsta palaipsniui, todėl jas reikėtų palikti augti, kol visiškai nusidažys, tada vaisiai bus tikrai skanūs ir sultingi (o aitriosios paprikos bus tinkamai aštrios). Paprikas skinkite, kai jų odelė yra įtempta ir neturi senėjimo požymių.
-
Agurkus skinkite atsižvelgdami į galutinį derliaus vaisių dydį - neleiskite agurkams augti per ilgai, kad jie neperaugtų ir nepradėtų pūti prie žemės. Agurkus nuo kietojo stiebo reikėtų nukirpti žirklėmis.
-
Pomidorus skinkite po vieną, palikdami vaisius nusidažyti (bet nesutrūkinėti) ir visada skinkite pačius prinokusius. Tinkamą laiką taip pat galite nustatyti pagal pomidorų skonį; prinokęs vaisius bus saldus ir, idealiu atveju, sultingas.
-
Moliūgai ir melionai - šiuos vaisius skinkite, kai kotelis nudžiūsta, o palietus vaisius pasigirsta tuščiaviduris garsas. Moliūgams ir melionams neleidžiame augti per ilgai; pernokę vaisiai labai greitai suminkštėja.
-
Patisonai ir cukinijos skinami, kai jų vaisiai yra maždaug 10 cm, o cukinijų - maždaug 25 cm dydžio. Neleiskite vaisiams peraugti rekomenduojamo dydžio, nes minkštimas liks "putotas", o skonis nebus labai malonus.
-
Moliūgus skinkite, kai kotelis akivaizdžiai džiūsta ir skilinėja, o odelė būna matinė ir kieta.
Bulvinės daržovės
-
Bulves galima skinti, kai jų lapai ir stiebai pagelsta ir nudžiūsta, o tai yra sunokimo požymis. Tuomet bulves galima kasti iš žemės. Idealus bulvių derliaus nuėmimo laikas taip pat priklauso nuo veislės.
-
Stiebiniaisalierai skinami nuo rugpjūčio pabaigos iki lapkričio vidurio, salierai - nuo spalio pradžios iki lapkričio vidurio. Ištraukite salierus iš dirvos ir palikite kelioms dienoms išdžiūti ore.
Svogūnų daržovės
-
Svogūnai ir česnakai sunoksta birželio-liepos mėn. ir tai sužinosite, kai lapai pradės gelsti ir nykti. Kada nuimti svogūnų ir česnakų derlių? Praėjus maždaug dviem savaitėms po to, kai vaisiai sunyko, atsargiai ištraukite juos iš žemės (sausą dieną) ir palikite saulėje, kad išdžiūtų.
-
Porus galima skinti visą vasarą iki pat rudens, tiesiog tada, kai norite juos panaudoti. Prieš ištraukdami porus iš žemės, palaistykite juos supančią dirvą.
O kada rinkti prieskonines žoleles?
Yra keli principai, kuriais vadovaujamasirenkant vaistažoles , apžvelkime juos!
Idealus laikas rinkti žoleles yra tada, kai jos auga arba žydi - tai priklauso nuo to, ko jums reikia. Jei norime džiovinti žydinčias žoleles, pavyzdžiui, levandas, palaukiame, kol žolė sužydės, tada atsargiai, pjaudami ar skindami, surenkame žolelę ir ją išdžioviname.
Tiesioginiam vartojimui geriausia rinkti, kai žolė auga ir turi daug jaunų ūglių, stiebų ir lapų - jie geriausiai tinka maistui ir yra naudingiausi sveikatai.
Kada rinkti? Žoleles rinkitenukritus ryto rasa, kuri nuplaus nuo jų dulkes. Vidurdienio saulėje jose būna daugiau eterinių aliejų, tačiau ilgai trunkantis karštis lėtai, bet užtikrintai išgarina aliejus, todėl nelaukite vasaros pabaigos, kad galėtumėte rinkti.
Kaip džiovinti?
Jei norite džiovinti vaistažoles, rinkite jas tik saulėtu ir sausu oru. Ir, žinoma, rinkite tik sveikas dalis; ligotas pašalinkite.
-
Kada skinti levandas? Birželio-liepos mėnesiais, kai žydi viršutiniai ausies žiedai, o apatiniai pamažu džiūsta.
-
Kada skinti melisą ir mėtą? Birželio-rugsėjo mėnesiais, prieš pat žydėjimą, kai lapuose yra daugiausia eterinių aliejų.
-
Kada skinti šalavijus? Prieš žydėjimą, gegužės-birželio mėnesiais, arba rudenį, rugsėjo mėnesį, geriausia - vidurdienį.
-
Kada skinti ežiuolę? Kai ji žydi, skinkite žiedus ir gabalėlį stiebo. Šaknis renkama, kai ji būna 3 metų amžiaus, kovo mėnesį arba tik spalio mėnesį.
-
Kada skinti varnalėšas? Liepos mėnesį, kai renkame žydinčią varnalėšą.
-
O kada skinti motiejuką? Gegužės-rugsėjo mėnesiais, geriausiai vidurdienį, renkame ypač jaunas žydinčias dalis.
Tikimės, kad mūsų apžvalga jums buvo naudinga, ir būtume laimingi, jei pasidalytumėte savo patarimais su mumis adresu kontakt@lacnepostreky.sk!