+421 915 420 295 +421 915 420 295 | PIRMADIENIAIS - PENKTADIENIAIS 9:00 - 16:00 VAL
Facebook Youtube Instagram
Pigūs purškalai - internetinė parduotuvė
0
Krepšelis
Košík
0,00 €

Menu
Naujienos » Kaip išdžiovinti arba užšaldyti žoleles žiemai?

26.12.2020 (Straipsnio atnaujinimas: 21.12.2020)

Kaip išdžiovinti arba užšaldyti žoleles žiemai?

Ką daryti iš karto nuėmus žolelių derlių? Išsaugokite juose esančias vertingąsias medžiagas kuo ilgiau, tinkamai jas laikydami, džiovindami ir šaldydami. Yra keletas metodų, kurie skiriasi priklausomai nuo vaistažolių rūšies, vaistingiausių dalių, džiovinimo vietos ar konkrečios užšaldymo formos. Plačiau skaitykite šiame straipsnyje.

Kaip turėčiau džiovinti vaistažoles, kad išsaugočiau kuo daugiau vaistinių medžiagų?

Surinkę vaistažoles pradėkite džiovinti ne vėliau kaip per 6-8 valandas. Šviežias žoleles reikia gerai vėdinti ir užtikrinti oro patekimą, tačiau niekada be reikalo neperkaitinkite žolelių ir tikrai nepalikite jų tiesioginiuose saulės spinduliuose. Džiovinimas iš tikrųjų yra vandens pašalinimo procesas. Jo metu žolelės tampa patvaria, sveika ir tinkama perdirbti žaliava.

Džiovinimo kokybė taip pat priklauso nuo transportavimo ir laikinolaikymobūdo. Vaistažolės laikomos plonais sluoksniais. Geriausia - krepšyje, o ne plastikiniuose maišeliuose ar maišeliuose. Su jomis elkitės atsargiai, geriausia po vieną, nespauskite jų. Uždaruose maišeliuose vaistažolės greitai garuoja, apauga pelėsiu ir pamažu pūva.

Džiovinti žoleles galima įvairiais būdais, tačiau visais atvejais reikia užtikrinti, kad temperatūra neviršytų 45 °C, kad patalpa būtų pakankamai vėdinama ir kuo mažiau apšviesta tiesiogine šviesa. Tokios sąlygos skatina bakterijų oksidaciją ant žolelių, pavyzdžiui, naudojant labai veiksmingą dezinfekcinę priemonę Sanogarden. Vaistažolės išlieka šviežios, natūralios spalvos ir nepažeistos.

Mūsų patarimas
Todėl augalų, žolelių ir prieskonių apsaugos priemonę chitozano hidrochlorido pagrindu auginimo sezono metu naudojame kaip prevencinę priemonę. Tai padidina jų derlingumą, daigumą ir atsparumą patogeniniams grybams bei bakterijoms.

Kurios vietos idealiai tinka vaistažolėms džiovinti?

Neužtenka turėti erdvią palėpę ar pastogę vaistažolėms džiovinti, reikia apsidairyti ir po tinkamas priemones. Pagreitintiprocesą, išsaugant vertingus vitaminus ir eterinius aliejus, taip pat galime paprasčiausiai džiovindami laisvai. Paskleiskite jas plonai, ant sietų arba švaraus popieriaus (kepimo popieriaus, bet ne laikraštinio ar žurnalinio, juose gausu dažiklių).

Puikus patarimas - pasidaryti džiovinimo rėmelius. Ką daryti, jei neturite specialių padėklų? Namuose galite išsiversti su drabužių džiovintuvu (iš savo patirties ☺) arba, pavyzdžiui, ant viršaus uždėti tinklelį nuo vabzdžių ant lango. Šakelės ir požeminės dalys gerai džiūsta surištos ryšulėliais ant virvelių.

Kaip džiovinti žoleles orkaitėje?

Tai vienas greičiausių būdų, tačiau orkaitę nustatykite kuo žemesnę ( iki 50 °C) ir patikrinkite, kad jos neperkaistų. Ventiliatorius taip pat turėtų veikti visu pajėgumu arba durelės turėtų būti paliktos pravertos (temperatūra nepakils aukščiau 45 °C).

Rizikingas džiovinimas mikrobangų krosnelėje?

Džiovinkite tik žolelių lapus, stiebai ir kitos dalys greitai perkaistų. Džiovinkite 30 sekundžių intervalais, priklausomai nuo lapų dydžio. Reguliariai juos apverskite; kelių žolelių nereikia džiovinti ilgiau nei minutę. Baigkite procesą, kai jos beveik išdžiūsta, ir dar kelias minutes kaitinkite jas mikrobangų krosnelėje.

Ar džiovinate patalpoje? Venkite tiesioginio kontakto šalia šilumos šaltinių. Nestatykite žolelių tiesiai ant radiatoriaus, o stenkitės užtikrinti gerą oro cirkuliaciją.

Mūsų patarimas
Nežinote, kaip šiuo metų laiku atsikratyti įkyrių vabzdžių namuose? Sėkmingai išdžiovinus, be kitų gydymo būdų, galite pasigaminti veiksmingą namų repelentą. Tinkamiausi yra stiprūs aromatiniai gvazdikėlių, taip pat rozmarinų, ligustrų ir čiobrelių kvapai. Naudokite išmirkytus alkoholyje arba obuolių acte.

Patikrinkite, ar tinkamai išdžiūvo. Kaip tai padaryti?

Gėlės, lapai ir šakelėsturėtų būtidžiovinamos laisvu oru ne ilgiau kaip 7-8 dienas. Kai kurios požeminės dalys džiūsta 3-4 savaites. Ar jos sausos, ar nelūžta palietus? Ypač taip elgiasi vaistažolių žolės ir šaknys, lapai švelniai šlampa ir juos nesunku sutrinti pirštais iki smulkių dulkelių. Tačiau sunkiausia yra džiovinti vaisius. Juos laikome sandariuose stiklainiuose.

Ilgai išliekantis žolelių druskos skonis

Turite daug žolelių? Puikus jų skonis ir aromatas išliks puikioje žolelių druskoje, kurią naudosite kiekvienam mėsos delikatesui, padažams, sriuboms ir t. t. Pasirinkite iki 5 rūšių žolelių žolelių druskai, geriausiai čiobrelių, rozmarinų, mėtų, bazilikų, šalavijų, raudonėlių...

Nuvalykite žoleles, švelniai nusausinkite ir stambiai supjaustykite, pabarstykite rupia jūros druska (pusę kiekio). Druskos ir žolelių santykis yra 1:4! Tada kuo smulkiau sukapokite. Įberkite likusią druskos dalį. Paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir palikite kambario temperatūroje džiūti 2-3 dienas.

Kaip visus metus gaminti maistą iš šviežių žolelių? (Lenka)

Užšaldykite jas! Šviežias žoleles nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Išdėliokite jas šaldiklyje (šaldymo kameroje) esančiame plastikiniame padėkle / inde / keptuvėje maždaug valandai arba kol užšals. Užšaldytas žoleles sudėkite į plastikinius indelius. Išspauskite iš jų orą. Citrinžolės gali užšalti per kelias minutes. Žolelės šaldiklyje išsilaikys 1 - 2 mėnesius. Neatšildykite jų prieš naudojimą, nes jos patamsės ir praras šviežią išvaizdą. Rekomenduojame nustatyti -17 °C temperatūrą. Išėmę iš šaldiklio, galite iš karto dėti į sriubą :)

Geriausios šaldymui tinkamos žolelės

Bazilikai, laiškiniai česnakai, krapai geriau šaldyti nei džiovinti, mėtos, raudonėliai, šalavijai, Ššermukšniai (geriau šaldyti nei džiovinti), saldymedis, rūgštynės, estragonas, čiobreliai ir kt.

Mūsų patarimas
Šaldymui naudokite plastikinius šaldymo maišelius. Vakuuminiai maišeliai su juostele yra pagaminti iš patvaresnės medžiagos. Iš maišelių galite išsiurbti orą šiaudeliu.

O kaip dėl šaldytų žolelių ledo kubeliuose?

Zamrazené čerstvé nakrájané bylinky v ľadových kockách

1. Pasirinkite sveikiausias žolelių dalis ir jas susmulkinkite. Taip pat galite naudoti šviežius nedidelius vaisius, pavyzdžiui, avietes ar mėlynes

2. Į ledo kubelių dėklą įpilkite vandens maždaug iki ketvirtadalio kubelių aukščio

3. Užpildykite formą žolelėmis arba mažais vaisiais taip, kad jie būtų visiškai panardinti.

4. Kai juos pripildysite, į formą įpilkite vandens

5. Įdėkite į šaldiklį

6. Užšaldę išimkite juos iš formos ir sudėkite į permatomus maišelius šaldiklyje

išbandytasuper idėja

Jei nemėgstate tirpinto ledo gėrimuose, nes jis atskiedžia gėrimo skonį, įmeskite ledo kubelių su mėtomis, citrinos sultimis ir citrinos griežinėliu. Jie puikiai atsiskleis stiklinėje, o gėrimas nepraras skonio.

Aliejuje užšaldytos žolelės - nuostabus močiutės patarimas (Tanya)

Taip pat galite naudoti klasikinius ledo kubelių indelius. 2/3 pripildykite smulkintomis žolelėmis (geras derinys - čiobreliai su šalavijais ir rozmarinais). Apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi arba lydytu sviestu, uždenkite folija ir užšaldykite. Privalumas tas, kad užšaldant žolelės nesudegs ir nesudegs, todėl visada turėsite šviežių žolelių troškiniams, kepsniams ir sriuboms.

Straipsnio autorius

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Sodininkystė yra mano hobis jau keletą metų. Dažnai susiduriu su dilema, renkantis tinkamą augalų apsaugos priemonę nuo kenkėjų mūsų sode. Su internetine parduotuve lacnepostreky.sk dirbu nuo 2019 m. rugsėjo kaip turinio vadybininkė. Kartu su savo komanda ieškome išsamių atsakymų į jūsų klausimus. Neradote to, ko ieškojote? Parašykite man adresu poradna@lacnepostreky.sk – galbūt jūsų problema taps kito tinklaraščio tema.

Ar jums patiko straipsnis? Pasidalykite su kitais  

Rekomenduojami preparatai