24.11.2020 (Straipsnio atnaujinimas: 23.11.2020)
Kaip išsaugoti derlių žiemą?
Ar galima maišyti obuolius su kriaušėmis, ar ne? Pats derlius turi būti tinkamai paruoštas saugojimui, taip pat ir patalpos. derlius turi būti apsaugotas nuo vabzdžių, graužikų ir pelėsių.
Derliaus paruošimas prieš sandėliavimą
-
derlius laikomas išrūšiuotas ir išvalytas. Net jei derlių nuėmėte ne sausu ir lietingu oru, daržoves ir vaisius reikia išdžiovinti - geriausia iš dalies dengtoje patalpoje (terasoje, balkone).
-
Derlių į dėžes dėkite po vieną gabalą - nuo kiekvieno nuvalykite lapus ir žemę, o šakniavaisių daržoves nupjaukite ne aukščiau kaip 2 cm virš augimo vietos.
-
Nelaikykite pažeistų, pelėsio ar puvinio pažeistų gabalėlių - priklausomai nuo jų būklės apsvarstykite galimybę juos kompostuoti namuose. Daržovės ir vaisiai netelpa į bendras dėžes, tačiau taip pat ir ankstyvosios bei vėlyvosios veislės, prinokę ir neprinokę vaisiai.
specifinis kopūstinių daržovių laikymas
Reikėtų atkreipti dėmesį į specifinį, pavyzdžiui, kopūstinių daržoviųparuošimą. Nuimdami derlių kopūstų galvas nupjaukite šiek tiek aukščiau dirvos paviršiaus. Prieš laikydami kopūstus, juos išdžiovinkite, leiskite išdžiūti ir užtikrinkite optimalią maždaug 0 °C laikymo temperatūrą. Kopūstai paliekami su trimis vyniojamaisiais lapais (apsauginė funkcija). Gūžiniai kopūstai reguliariai persodinami ir tikrinami, ar juose nėra dažniausiai pasitaikančių kopūstinių daržovių kenkėjų ir ligų.
Ilgalaikiam šviežumui užtikrinti tinkamos vietos
Ilgalaikiam laikymui (iki pavasario) tinkama vieta yra lauko rūsys, esantis žemiau žemės paviršiaus, kur temperatūra nenukrenta žemiau 0 °C. Netoli derliaus nuėmimo turėtų būti įrengta ventiliacija, o rūsius turėtų būti galima padalyti į atskirus skyrius. todėl derlius dedamas ant medinių stelažų plastikinėse dėžėse su jungtimis.
Kaip laikyti daržoves name ar bute be rūsio?
Tačiau kiekvieną sezoną iškyla problema, kaip laikyti daržoves name ar bute be rūsio. Surenkamieji rūsiai netinka dėl sausos ir šviesios aplinkos. Svogūnams ir česnakams tinka sausos ir tamsios patalpos. Jų šviežumą padidina žemesnė temperatūra, kuri kartais gali pakilti šiek tiek aukščiau 0 °C.
Išbandytas patarimas surenkamuosiuose sandėliukuose naudoti dvisluoksnius konteinerius su smėlio izoliacija. Smėlis naudojamas įvairioms šakniavaisinėms daržovėms apsaugoti nuo šviežumo praradimo. Todėl dėžutėje vos žemiau augančio viršaus ją padengiame plonu drėgno smėlio sluoksniu.
Kiekvieną žiemos sezoną pradedame nuo rūsių valymo ir dezinfekavimo. Naudojame gesintų kalkių tirpalą. Rūsį reikia vėdinti ne tik per kaminą, bet ir trumpai, gūsiais per langus.
Alternatyvios sandėliavimo galimybės ir reikalavimai
Pavyzdžiui, morkas galima ilgai laikyti stiklainiuose, užšaldytas su druska arba supjaustytas plonomis lazdelėmis. Naudodami stiklainių metodą, naudokite gerai išplautus, išdžiovintus konservų butelius. Tarp daržovių stiklainiuose palikite šiek tiek tarpo, o kad ilgiau laikytųsi, naudokite krienų griežinėlius. Butelių neuždarykite.
Kitas patarimas - švarias ir nusausintas morkas supjaustykite stambia tarka ir sudėkite į stiklainius. Daržoves pasūdykite. Tokiu būdu morkas šaldytuve galima laikyti nuo 4 iki 6 mėnesių. Paprikas, pomidorus, cukinijas ir salotas rekomenduojame trumpai laikyti šaldytuve. Žalias šaknines daržoves, supjaustytas lazdelėmis, patartina užšaldyti.
Kodėl nelaikyti bulvių ir obuolių kartu?
Nelaikykite bulvių ir obuolių kartu toje pačioje dėžėje arba gerai vėdinamame rūsyje. Priklausomai nuo obuolių veislės, kai kurieobuoliai gali greičiau supūti ir prarasti šviežumą. Morkos taip pat neturėtų būti šalia bulvių. Bulves sudėkite į didesnius kaupus arba aukštesnes dėžes.
specialus kriaušių ir obuolių laikymas
Vaisiai - kriaušės ir obuoliai gali būti kartu, bet vieno sluoksnio dėžėse. Dėžėse patikrinkite, ar česnakai ir svogūnai savo stipriu aromatu nesugadina vaisių skonio. Įprastomis sąlygomis sunku ilgai laikyti moliūgus. Jiems reikia tamsių, šiltesnių patalpų, kuriose oro temperatūra būtų apie 10 °C.
Vaisių ir daržovių blanširavimas
Puikus paskutinis patarimas - smulkių vaisių, žirnių, brokolių ar ankštinių daržoviųblanširavimas ir užšaldymas. Tačiau temperatūra neturi nukristi žemiau -18 °C, o daržovės ir vaisiai turi būti atvėsinami iš karto po pamirkimo verdančiame vandenyje. Laikykite juos mažesnėmis partijomis atskiruose induose. Taikant šį metodą beveik 90 % vitaminų A, C ir D galima išsaugoti 6 mėnesius ar ilgiau.

Žolelių džiovinimas
Daugumą vaistažolių galima ilgai laikyti tik džiovinant, o ne šaldant. Retos vaistažolės, prieš pradėdami jas atskirti, turi šerkšnoti tarp pirštų (lapai be stiebų, sėklos
be mažų augalo dalių). Nesusmulkinkite jų, laikykite gerai uždarytuose stiklainiuose tamsioje, sausoje vietoje. Nepamirškite etiketėje nurodyti pavadinimo ir laikymo datos - prieskoniai ir arbatžolės laikosi ne ilgiau kaip metus. Vėliau jos tinka kompostui arba naminiams trąšų tirpalams.