Borken
"Borken" yra kalio bisulfito milteliai, naudojami sidro gamybai ir daržovių marinavimui. Jis gerai žinomas vaisiams, daržovėms ir vynui konservuoti. Jis naudojamas dėl antimikrobinio ir antioksidacinio poveikio. Daugeliui jis žinomas kaip emulsiklis E224. Didesniais kiekiais jis įvardijamas kaip kenksmingas, nes gali sukelti alergiją arba pažeisti kraujagysles. Naudodami jį, vadovaukitės taisykle "Per daug visko jums kenkia" - kaip ir druskos, cukraus, alkoholio :) Jis plačiai naudojamas konservų pramonėje, tačiau nėra uždraustas higienistų, kuriems keliami griežti reikalavimai. Jo dėka daržovės išliks traškios kaip šviežios net 2 metus po virimo.
Palyginti su marinuotomis daržovėmis (5 g/100 l), sidro (vyno gamybai) naudojamas kelis kartus didesnis kiekis, t. y. 10-40 g/100 l. Galite konservuoti be sterilizacijos, chalva ar kitos daržovės išliks traškios, gražios spalvos.
Internete galite rasti daugybę kokybiškų skanaus chalamado, marinuotų avino ragų, raugintų agurkų ir kitų daržovių receptų. Mėgaukitės kokybiškais marinuotais agurkais.